Vojenský den NMnM


V červnu jsme se zúčastnili druhého ročníku Vojenského dnu, který zorganizovali naši kamarádi z klubu – 5. Prapor polních myslivců, zs. Oproti loňskému ročníku, se letos akce přesunula do Nového Města nad Metují, kde jsme na víkend obsadili zámecký park. Toto krásné místo ve slunečnou sobotu představovalo různá období z historie vojenství. Návštěvníci tak mohli projít od středověku, až po moderní válečnictví. Náš klub i tentokrát představoval síly německé branné moci z období druhé světové války: Wehrmacht – Heer. Novinkou byla samotná prezentace, kterou jsme představovali. Díky tomu, že nás na akci vyrazilo sedm, bylo rozhodnuto, že budeme prezentovat vývoj uniforem, výstroje a výzbroje v průběhu jednotlivých let války. Jednotliví členové klubu tak představovali vojáky různých válečných operací v Evropě od roku 1939, až po rok 1945. Jejich rozdělení bylo následující:

1). Hans – Napadení Polska v roce 1939 – Fall Weiss

2). Albrecht – Invaze do Francie 1940 – Fall Gelb

3). Jürgen – Napadení Sovětského svazu 1941 – Unternehmen Barbarrosa

4). Lukas – Tažení na Stalingrad 1942 – Fall Blau

5). Eduard – Kurský oblouk 1943 – Unternehmen Zitadelle

6). Christian – Bělorusko 1944 – Operation Bagration

7). Adam – Slezsko 1945

Ve dvou tematických přednáškách jsme návštěvníkům během asi 30 minut přiblížili radikální změny, kterými během pouhých sedmi válečných let německá armáda prošla. Tento záměr se zdařil, neboť jsme se u diváků setkali s velmi pozitivními a spoustou doplňujících otázek.
Celou akci na zámku jsme si velmi užili a již teď se těšíme na další ročníky. Za perfektní organizaci ještě jednou děkujeme všem organizátorům. Stejně tak Markovi Cermanovi za poskytnuté fotografie, jejichž ukázku můžete vidět níže a v úvodu. Další jeho činnosti můžete sledovat například i na jeho Instagramu ZDE.

V průběhu dne si jak diváci, tak účastníci, mohli osahat a vyzkoušet různé vybavení prezentovaných armád – foto: Marek Cerman

Oficiální plakát k akci: